Leeuwarden-Fryslân 2018

Leeuwarden-Fryslân 2018, dé culturele hoofdstad van dit jaar in onze provincie Friesland! Ook in deze omgeving zijn er verschillende activiteiten rondom deze Culturele Hoofdstad, en hier vind je alle informatie. Heb je vragen of wil je het volledige programma inzien? Bij ons kun je gratis alle informatie ophalen over deze culturele activiteiten in heel Friesland. Wat ga jij doen dit jaar?

Uitgelicht 

Programma 'Once in the Wetlands' - Kunst & Cultuur in de Rottige Meenthe

De Tael van et Hatte

Op 5 en 6 oktober wordt in Ter Idzard vier keer per avond “De tael van et hatte”(Stellingwerfs voor: de taal van het hart) opgevoerd. Theater, beeldende kunst en muziek en dans komen hierin samen. Historische gebeurtenissen in 1579, het jaar waarin Baerte van Idzarda de Vrije Staten van Friesland afkondigde, zijn het uitgangspunt van de theatrale tocht. Alle bijdragen worden geleverd door amateurs, o.l.v. professionals. De Bonifatiuskerk van Ter Idzard staat centraal. “De tael van et hatte” maakt deel uit van het project “Under de Toer”. Dit is één van de onderdelen van de Culturele Hoofdstad 2018.

Het publiek maakt een wandeling door het dorp. Op het Omniveld, achter dorpshuis “De Bult” in Ter Idzard,  wordt men onthaald en stapt men meteen in andere tijden. Er wordt o.a. gespeeld in tuinen, schuren en bij de Bonifatiuskerk. De totale wandeling duurt ongeveer één uur.

In de zomer start “De tael van et hatte” al met een kunstwerk in de kerk. Meer dan 200 portretfoto`s van inwoners van de drie dorpen, gemaakt door beeldend kunstenaar Sigrid Hamelink èn teksten  over “thuis”, geschreven door dorpsgenoten, vormen één groot kunstwerk, dat de hele ruimte vult. Het kunstwerk, speelt met het licht en laat ruimte voor gedachten en  herinneringen over thuis zijn en gemeenschapzin. Tsjerkepaad is gratis toegankelijk.

Elke zaterdag in juli, augustus en september is de kerk geopend. Openingstijden van 13.30 uur tot 17.00 uur.

Kijk hier of hier voor verdere informatie

Meer informatie

Cultureel Hoofddorp De Hoeve

Doelstelling

De Hoeve wil, als Cultureel Hoofddorp 2018, een waardig vertegenwoordiger zijn voor de Friese dorpen richting Culturele Hoofdstad 2018, en gaat dan ook vol enthousiasme aan de slag met de plannen zoals deze in het bidboek zijn opgenomen. Klik HIER voor de foto’s en video van de presentatie.

Voorgeschiedenis

In 2013 hebben we in De Hoeve met vereende krachten een mooi, nieuw dorpshuis gerealiseerd. Ruimte voor (nog) meer en grotere activiteiten en evenementen. Reden voor een aantal Hoevenaren om een Culturele Stichting op te richten en deze stichting kreeg vorm onder de naam JAWIS.

De letters van JAWIS staan voor de initiatiefnemers, te weten Jannie, Annigje, Wim, Izie en Sjoukje. Het 1ste wapenfeit van JAWIS was het Friese theaterduo Achmea Culpa, vorig jaar oktober, met het stuk “Krimp”. Gewaagd, want Friestalig cabaret in de Stellingwerven, kan dat wel? Het was echter een doorslaggevend succes. Als ludieke actie heeft JAWIS tijdens deze voorstelling De Hoeve uitgeroepen tot “Kultureel Hoofdplak Weststellingwarf”. De positieve reacties op deze actie heeft JAWIS gestimuleerd nog een stapje verder te gaan.

De Hoeve ademt mienskip

Geïnspireerd door het prachtige Bidboek van “Leeuwarden, Culturele Hoofdstad 2018”, en met name door het thema ‘mienskip’, ontstond het idee om het dorp De Hoeve te presenteren als “Cultureel Hoofddorp 2018”.

De Hoeve is een klein (ca. 400 inwoners) maar zeer actief, vindingrijk dorp met een groot “mienskips-gevoel”. Er wordt veel georganiseerd (ook vanuit de jeugd) en altijd weer lukt het om voldoende vrijwilligers voor al die activiteiten te vinden. Een sportief dorp ook, getuige de prestaties van de korfbalclub. Een kleine vereniging, maar de selectie draait al geruime tijd mee op landelijk niveau.
Doelstelling van “De Hoeve, Cultureel Hoofddorp 2018” is om “ons” mooie stukje Friesland (de Stellingwerven) nadrukkelijk mee te nemen in de aanloop naar Leeuwarden, Culturele Hoofdstad 2018. Daarnaast willen en kunnen wij, als hechte “mienskip”, vorm geven aan een aantal activiteiten en evenementen, die het mienskips-gevoel van de dorpsgemeenschappen in Fryslân benadrukt. In ons bidboek hebben we daarvan een paar voorbeelden uitgewerkt.

Meer Informatie

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Once in the Wetlands

Van 28 april tot 16 september 2018 vindt in zuid-oost Friesland in het kader van de Culturele Hoofdstad 2018 de kunstroute Once In The Wetlands plaats.
Middenin het moeraslandschap van de Rottige Meenthe, de habitat van de grote vuurvlinder en de otter, wordt op buiten- en binnenlocatie werk getoond van 23 bekende kunstenaars. In het kerkje in Scherpenzeel zijn litho’s van Marc Chagall te zien.
Gedurende vier maanden kunnen bezoekers genieten van de installaties en kunstwerken midden in de uitbundige mozaïek van water en land, riet en trilvenen, bloeiende graslanden en petgaten. Er is een kunstmarkt, er zijn muzikale optredens, educatieve projecten en bijzondere natuurtochten.

Het programma

Extra Otterexcursies in de Rottige Meenthe

Op zaterdag 18 en 25 augustus zijn er weer otterexcursies in de Rottige Meente.
Je vaart met maximaal 10 kayaks, in alle vroegte & stilte, o.l.v. een natuurgids die je alles over deze prachtdieren kan vertellen.
Start: 8.30 uur bij Life & Nature Centrum de Rietnymf, Grindweg 103 te Munnekeburen.
Einde rond 12.00 uur
Kosten: € 27,50 incl. gebruik kayak, versnaperingen en de gids.
Opgeven kan bij info@onceinthewetlands en vermeld het aantal personen en de gewenste datum voor de excursie.

INTO NATURE

Kunstroute door het Drentse Landschap

1 juli t/m 16 september 2018 – dinsdag t/m zondag van 11 – 17 uur.

Into Nature is een tweejaarlijkse beeldende kunstroute in het Drentse landschap met werken van internationaal aansprekende kunstenaars. Na de fascinerende eerste editie in 2016 in Noord-Drenthe is Into Nature dit jaar te zien in de zuidwesthoek van de provincie. Van 1 juli t/m 16 september 2018 kun je op zoek naar spectaculaire kunstwerken van onder meer Matthew Day Jackson, David Claerbout, Sarah van Sonsbeeck en Lotte Geeven.

Deze zomer is het thema Into Nature: Out of Darkness en fiets en wandel je langs de grens van Drenthe, Friesland en Overijssel. Er zijn kunstwerken te ontdekken in uiteenlopende landschapstypes waar de mens al duizenden jaren zoekt naar zijn verhouding met de natuur. De route start in Frederiksoord, midden in de Koloniën van Weldadigheid (nominatie UNESCO-werelderfgoed). De andere startlocatie is een van de donkerste plaatsen van Nederland: het Holtingerveld. Zo ontstaat een contrast tussen Frederiksoord als product van de Verlichting en de duisternis van het Holtingerveld. Speciaal voor Into Nature zijn de schaapskooi, het Huis van Weldadigheid, het Sterrebos en de voormalige Tuinbouwschool -waar de natuur inmiddels zijn eigen weg gevonden heeft- beschikbaar gesteld als expositielocaties.

Volwassenen 15 euro. [Early bird 11,25 euro]
Studenten 10 euro. [Early bird 7,50 euro]
Kinderen tot 18 jaar gratis.

Neem de tijd want met de routekaart en reisgids heb je twee aaneengesloten dagen toegang tot Into Nature.

Let op: de Museumkaart is niet geldig

Boek je ticket hier

 

Into Nature is nog op zoek naar gastvrouwen en -heren. Into Nature biedt in deze toffe functie:
  • Je mag dit internationale kunstmanifest van heel dichtbij meemaken
  • Leert alles over het bijzondere gebied
  • Leert alles over kunst en kunstenaars en de functie van kunst en cultuur in het landschap
  • Krijgt een opleiding in de vorm van een training door Destination Art, ontmoeting met kunstenaars én een certificaat
  • IntoNature kleding, koffie & thee
  • Je maakt kans op een heel bijzondere overnachting op het Holtingerveld in het kunstwerk van het Britse kunstenaarsduo  Heather & Ivan Morison

Wat wordt er van jou verwacht?
Je bent flexibel en kunt zelfstandig werken, minimaal 2 weken aaneengesloten of 10 dagen los beschikbaar tussen eind juni t/m september op dinsdag – zondag van 11 – 17 uur, je bent energiek en representatief, affiniteit met kunst en cultuur. Je kunt je ook als duo aanmelden.

Word je hier enthousiast van? Stuur dan een mail naar renee@intonature.net.
Ontdek Into Nature

Kanoroute over de Scheene

De Scheeneroute is een fraaie kanoroute door het natuurreservaat de Rottige Meente, op de grens van de provincies Friesland en Overijssel. Dit natuurgebied is in de 19e en 20e eeuw ontstaan door vervening. De faciliteiten rondom de route waren toe aan vernieuwing en daarom is er 20 april een officiële heropening van de kanoroute.

Locatie
De steigers in de dorpen Munnekeburen, Scherpenzeel en Spanga geven toegang tot het water van de Scheene. In kader van de Ruilverkaveling is in 1998 de verbinding gemaakt voor kano’s tussen de Scheene en de Linde. Dit gaf de mogelijkheid om een rondje te varen via de Linde en de Helomavaart om vervolgens weer op de Scheene uit te komen.

Bezienswaardigheden
Tijdens het varen over de Scheene kom je langs verschillende petgaten, een ooievaarsstation, oude veenwerkershuisjes en kleine bootwerven. Die veenwerkershuisjes staan langs de route omdat er vroeger veel veen werd gewonnen in het gebied van de Scheene. Ook staat er een informatiehut van Staatsbosbeheer van waaruit men een wandeling kan maken over de uitgezette paden. Daarnaast kom je tijdens de tocht over de Scheene langs twee gerestaureerde poldermolens en kan je een kijkje nemen in de oude sluis. Naast al het voorgenoemde is De Rottige Meente een levendig natuurgebied waar veel dieren te zien zijn.

Bekijk de route

Welstaat Frederiksoord

Sprookjesachtig Locatietheater brengt magie.

19 t/m 30 september 2018

In de sprookjesachtige bossen van Frederiksoord ligt Welstaat. Hier leefde eens een gemeenschap vredelievend samen onder leiding van de wonderschone Hannah. Sinds haar overlijden is Welstaat veranderd. De rijkdom neemt af en de ooit zo hechte gemeenschap dreigt in drie groepen uit elkaar te vallen. Om ervoor te zorgen dat de gemoederen niet nog hoger oplopen, besluiten de bewoners Welstaat te koop te zetten. Met als doel: Het vinden van een nieuwe leider (u?). Lukt het de bewoners om met de komst van deze nieuwe leider Welstaat weer tot bloei te brengen?

Kameroperahuis tovert in samenwerking met regisseur Pepijn Cladder en Componist Jan Pieter Koch Frederiksoord twee weken lang om tot Welstaat, een bijzonder oord waar de verbondenheid centraal staat. Welstaat is een zoektocht naar de ultieme vorm van samenleven in een tijd waarin de maatschappij steeds meer om het individu draait. De hoofdrol wordt vertolkt door Bas Keijzer (o.a. bekend van Flikken Rotterdam, Musical Ciske de Rat en de films Alles is Liefde en Black Out).

Welstaat wordt geproduceerd door Kameroperahuis, een productiehuis voor muziektheater uit Zwolle. Aan de voorstelling doen veel enthousiaste vrijwilligers en verenigingen uit Frederiksoord en omgeving mee. Welstaat is van 19 t/m 30 september 2018 te zien in Frederiksoord. De muziektheatervoorstelling speelt in de open lucht en bestaat onder andere uit een korte wandeling.

Ook genieten van deze magische beleving? Klik hier voor alle details en volg de bewoners en het productieproces van Welstaat!

Volg de bewoners van Welstaat!

000 dagen 00 uren 00 minuten 00 seconden

Bas Keijzer en Heike Wisse vertolken hoofdrollen in locatievoorstelling Welstaat

Frederiksoord, 13 augustus – De cast van de muziektheatervoorstelling Welstaat is compleet. Eerder werd al Bas Keijzer als eerste hoofdrolspeler bekend gemaakt en actrice Heike Wisse gaat de andere hoofdrol vertolken. De cast bestaat verder uit 9 professionele acteurs, 5 beroepsmusici, 120 koorleden, 60 orkestleden, 9 jonge acteurs en 46 lokale (amateur)spelers. De rol van de jonge Nova wordt afwisselend vertolkt door 10 kinderen.

Bas Keizer speelde in diverse toneelproducties van het Nationale Toneel en Bos Theater Producties en in de musicals ‘War Horse’ en ‘Ciske de Rat’. Bij het grote publiek is hij vooral bekend van de tv-series ‘Aaf’ en ‘Flikken Rotterdam’ en de films ‘Alles is Liefde’ en ‘Black Out’. Bas speelt in de voorstelling Joas, de investeerder die Welstaat heeft gekocht. Artistiek leider van Welstaat Karin Netten: “Tijdens mijn regieopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten werkte ik vanaf dag 1 met professionele acteurs. Bas zat in 2007 in mijn locatievoorstelling ‘Bobby Fischer is alive and lives in Pasadena’. De samenwerking was heel plezierig en nu – 11 jaar later – was hij de eerste waaraan ik dacht toen we iemand zochten voor de rol van Joas. Hij is er geknipt voor met zijn imposante verschijning en lage stem.”

Op het lijf geschreven Heike Wisse was al te zien bij het Nationale Toneel, het Zuidelijk Toneel en Theatercompagnie. Ze speelde verder rollen in tv-series als ‘Flikken Maastricht’ en ‘Shouf Shouf Habibi’ en in de film ‘Vreemd Bloed’. Heike speelt de rol van Hera, een van de clan-aanvoerders die terug wil naar de tijd dat de overleden Hannah de scepter zwaaide over Welstaat. Karin zag ook Heike Wisse meerdere malen spelen tijdens haar regiestudie: “Ik was toen al van haar gecharmeerd. Ze leek me de perfecte match met personage Hera. Erik Ward Geerlings, een van de schrijvers van Welstaat, heeft Heike bij het verder uitwerken van Hera’s rol goed in zijn hoofd gehad. De rol is nu dus ook letterlijk op haar lijf geschreven.” Acteurs Jorien Zeevaart, Tim Hammer, Laurien van Rijswijk, Lusanne Arts, Anne Freriks, Robin Kuiper, Jasper van Hofwegen, Bart Klop, Rosine Langbroek en 9 jonge acteurs van Deltion College en Garage TDI maken de cast compleet.

Locatievoorstelling geïnspireerd op een historisch verhaal Welstaat is geïnspireerd op het historische verhaal over leiderschap en weldoen van de Maatschappij van Weldadigheid en is van 19 tot en met 30 september te zien in de oudste Vrij Kolonie van Nederland: Frederiksoord. Bij de start van de voorstelling wordt het publiek verdeeld in groepen. Elke groep maakt deel uit van één van de drie clans, die allemaal een eigen idee hebben over de toekomst van Welstaat. Het publiek wordt door de acteurs meegenomen op een theatrale route langs verschillende (rijks)monumenten en wordt zo zelf onderdeel van de voorstelling op deze historische plek. Karin: “Alles komt geweldig samen in Welstaat: de plek, het verhaal, de muziek, het spel. Het is een feest om deze productie met al deze getalenteerde mensen samen te maken!”

Over Kameroperahuis Welstaat wordt gemaakt door Kameroperahuis, een productiehuis voor muziektheater uit Zwolle. Kameroperahuis begeleidt jonge theatermakers, zoals schrijvers, componisten, regisseurs, zangers, acteurs, musici en vormgevers. In telkens wisselende samenstellingen werken zij aan verrassende voorstellingen en projecten. Voor Welstaat worden de jonge makers aangevuld met meer ervaren makers, acteurs en musici. De inwoners van Frederiksoord en omgeving vervullen belangrijke rollen zowel voor als achter de schermen.

Boek je ticket

Vogel kijkhut voor Niet Bestaande Vogels

Opening 27 juni 2018

In de Rottige Meenthe heeft kunstenaar Otto Hooymeijer een expositie uitgezet van niet-bestaande-vogels. Ga mee op ontdekkingstocht en laat je inspireren. Alle informatie is te vinden in het krantenartikel – te vinden via de link.

Bekijk het artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Adres & Routebeschrijving

Mandehof 7
8391 BG Noordwolde
Friesland

0561 – 431 885
info@tipnoordwolde.nl

 

De route naar onze winkel aan de mandehof vindt u hier…

Klik hier