Expositie "Ode aan Moeder Aarde" verlengd tot en met 22 augustus 2020

De expositie van het werk van Min Spillemaeckers, bijeen gebracht onder de titel “Ode aan Moeder Aarde” is nog tot en met 22 augustus 2020 te zien in het Nationaal Vlechmuseum in Noordwolde.

Open: dinsdag t/m zaterdag, 10:30 – 17:00 uur

Reserveren van uw bezoek verplicht (kan via de website, of telefonisch via 0561-431885)


Museum Valse Kunst opent met "Kunst met een glimlach" (3 juni t/m 30 augustus 2020)

Met de Dikke dames van Botero hebben verschillende kunstenaars uit de regio zich laten inspireren tot schilderijen, tekeningen, keramiek en haakwerk. Dit werk is nu te zien sinds de heropening van het museum vanwege de coronamaatregelen.

Museum Valse Kunst, Brink 1, Vledder

Open: woensdag t/m zondag, 11:00 – 17:00 uur

Reserveren verplicht (telefonisch 0521-383352 of e-mail info@museums-vledder.nl)


Wisselexpositie "In beslag genomen valse kunst" - 19 juli t/m 27 september 2020

Het team Kunst & Antiek Criminaliteit van de nationale politie exposeert in beslag genomen valse kunst. Er worden goede vervalsingen tentoongesteld van o.a. Picasso, van Gogh, Sluyters en Hockney.

Museums Vledder, Brink 1, Vledder.

Woensdag tot en met zondag 11:00 – 17:00 uur.

Aanmelden verplicht in verband met coronamaatregelen

Informatie: www.museums-vledder.nl


 Expositie "A bois perdue" bij Stichting Nobilis te zien (13 juni t/m 27 september 2020)

In eerste instantie zijn zo’n 47 tekeningen van Siemen Dijkstra te zien. Werken die nooit eerder tentoongesteld zijn of in boeken gepubliceerd. Alle werken geven een goed beeld te zien van de manier waarop Siemen Dijkstra werkt. De 47 werken, die nu worden tentoongesteld, zijn afkomstig uit de collectie van Joop Nieuwstraten. Zodra de grenzen weer open zijn zal de expositie worden uitgebreid met kleurenhoutsneden van Siemen Dijkstra. Ook zal er keramiek van Elysia Verhoeven (partner van Siemen Dijkstra) te zien zijn.

 

Stichting Nobilis, Zuideinde 26b, 8428 HE Fochteloo

donderdag t/m zondag 13:30 – 16:30 uur

Toegang is gratis, voor uw bezoek is het wel verplicht om via de website een reservering met tijdslot te boeken.


Vlecht Express gaat weer rijden in de zomer !

Ook in de komende zomermaanden zal het weer mogelijk zijn om een rit te maken met de Vlecht Express. Een rit door Noordwolde en omgeving en ondertussen verteld krijgen over de (lange) geschiedenis van haar inwoners. Over de vreselijke armoede die er geheerst heeft, hoe men is begonnen met het vlechten.

Op dit moment worden de laatste voorbereidingen getroffen. Uiteraard coronaproof en rekening houdend met de laatste regels rond preventie.

Kijk op onze website voor meer informatie.


Het Blotenvoetenpad bij het Buitencentrum Drents-Friese Wold is per 20 juni weer open !

Bij Buitencentrum Drents-Friese Wold ligt een bijzonder pad: het blotevoetenpad. De naam zegt genoeg: schoenen en sokken uit, en lopen maar! Voel met je blote voeten het zand tussen je tenen, het koele water, zacht prikkende dennennaalden en takjes. Een prikkelende wandeling voor je blote voeten, die meestal toch verstopt zitten in een paar schoenen.

Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha

Kosten: jong / oud € 3,00 | Borg: € 10,00

Zie voor mee informatie de website


   Wonderkamers in het Batavushuisje (28 juni t/m 16 augustus 2020)

De WONDERKAMERS in het Batavushuisje  te Nijeholtwolde  bieden  ruimte aan kunst, die vragen stelt over onze relatie met de natuur. Deze zomer zijn de WONDERKAMERS gevuld met fantastische organismen, een bizarre machine en  mensfiguren  in een zee van ruimte en licht.

Werken van Mathilde Hemmes, Raimond Evers en Sigrid Hamelink

 

MATHILDE HEMMES maakt de fragiele grens tussen dood en leven  tastbaar in haar beelden van textiel.

 

 

 

Vogelgeluiden worden mechanisch geproduceerd  door een complexe machine van RAIMOND EVERS, die hij construeerde van afgedankte voorwerpen.

 

 

 

De mensfiguren van  SIGRID HAMELINK zijn van porselein, klei en zand. Ze maken het verstrijken van de tijd zichtbaar.

 

 

De expositie laat je verwonderen over het bestaan. De mechanismen van de natuur, de fascinatie voor natuurlijke processen, de beleving van het moment: ze laten ons ervaren dat we  beperkt en afhankelijk zijn, maar ook reflectief en inventief. We hebben  niet alles in de hand,  MAAR HET LEVEN GAAT DOOR.

Batavushuisje, Heirweg 57, Nijeholtwolde

Dinsdag tot en met zondag 14:00 – 17:00 uur

Toegang is gratis.


Kunstwerk! in de Stellingen verlengt de lente-expositie "Begin" tot en met de zomer (3 juli - 23 augustus 2020)

De Lente-expositie van Kunstwerk! in de Stellingen viel door de coronacrisis in het water. Deze expositie, speciaal bijeen gebracht rond het 10 jarig bestaan van de stichting, blijft nu hangen tot 23 augustus 2020.

Kunstwerk! in de Stellingen, Hoofdstraat Oost 34a, Noordwolde (ingang Buurthuus, expositie is op de 1e verdieping). Coronamaatregelen zijn van toepassingen en worden aangegeven bij de ingang.

Geopend: vrijdag t/m zondag van 13:00 – 17:00 uur. Toegang gratis.


Kunstroute "Mijn Kunst" in Noordwolde (15 juli - 15 september 2020)

Vanaf 15 juli zal in Noordwolde een bijzondere kunstroute te zien zijn. In dit jubileumjaar van Kunstwerk! in de Stellingen (KWIDS) heeft het kunstenaarscollectief een bijzondere activiteit ontplooid. Aan de inwoners van Noordwolde is enkele maanden geleden gevraagd zich aan te melden voor een fotoproject, waarin zij zouden worden vereeuwigd door fotograaf Rudi Huisman, samen met een kunstvoorwerp waar zij een bijzondere band mee hebben. En die aanmeldingen waren er, toen door de coronacrisis het project moest worden stilgelegd. Maar nu is het dan zover.

 

 

foto: Rudi Huisman (c) Patricia Steur

 

Op 15 juli is de kunstroute MIJN KUNST geopend door wethouder Kunst en Cultuur en loco-burgemeester van Weststellingwerf, Roelof Theun Hoen, geopend. De route voert langs twaalf tuinen in het centrum van Noordwolde met bijzondere portretten van mensen uit Noordwolde en omstreken die een door hen bewonderd of geliefd kunstvoorwerp laten zien. Een boeiende en gevarieerde uiting van wat ‘kunst’ voor verschillende mensen betekent. Een inkijkje in de kunstbeleving van wie uw buur zou kunnen zijn. De route is per fiets te volgen, maar wandelend is het ook goed te doen. Een routeboekje met de bijzondere verhalen over het kunstwerk, is te verkrijgen op verschillende adressen in Noordwolde o.a. het TIP bureau en ligt ook op campings in de buurt.

De route blijft de hele zomer geopend en sluit op 15 september 2020.


The Other - opera-speelfilm in Spanga17 t/m 25 oktober 2020

Opera Spanga presenteert in samenwerking met het Rosa Ensemble de opera-speelfilm over de angst voor de ander, “The Other”.

The Other is gebaseerd op een historische gebeurtenis die nog steeds actueel is. In het Lissabon van 1506 – ten tijde van de pest – worden duizenden nieuwe christenen (bekeerde joden en islamieten) in één etmaal het slachtoffer van bange andersdenkenden. Een katholieke Friese matroos, een joodse geldschieter uit Spanje en een islamitische jonge vrouw uit Egypte hebben vreselijke misdaden begaan. En toch blijken ze fatsoenlijke, gepassioneerde mensen te zijn.

In deze operafilm wordt geen enkele bevolkingsgroep als een model van beschaafd gedrag getoond. Niemand is uitverkoren, niemand heeft gelijk, niemand is menselijker dan een ander. Identiteit is slechts een schaduw, een vervormd beeld dat op de muren van onze angsten wordt geprojecteerd.

Speeldata / vertoning: zaterdag 17 oktober t/m zondag 25 oktober, aanvang 20.00 uur. Op de zondagen is er een matinee om 15.00 uur en op zaterdag 24 oktober is er zowel een matinee als avondvertoning.

Locatie: Lindedijk 11, 8482 KS Spanga

Informatie en kaartverkoop: via de website


 Parkbossen Kunstroute in Oldeberkoop- hele jaar

In de Parkbossen van Oldeberkoop is een kunstroute uitgezet langs verschillende beelden. Deze route kunt u het hele jaar volgen. In augustus, september en oktober worden er extra beelden geplaatst langs de route.

Een informatieboekje met routebeschrijving is gratis verkrijgbaar bij Restaurant ‘t Koepelbos, Hotel Restaurant Lunia en de VVV.